De Mijntijd in Parkstad

Koempels in Parkstad

Driekwart eeuw stond het huidige Parkstad, de voormalige Oostelijke Mijnstreek, volledig in het teken van de steenkool. Landelijke dorpen veranderden in mijnmetropolen met duizenden inwoners. In elf mijnen werkten mijnwerkers dag en nacht om het zwarte goud uit de aarde te boren. Nu lijkt veel uit deze glorietijden verdwenen, maar schijn bedriegt…

Ga je mee op pad?

Fietsgids In het Spoor van de Mijnen

Deze fietsroute van 58,6 km door de voormalige Oostelijke Mijnstreek brengt je langs bekende en verborgen sporen uit het mijnverleden. Fiets in 1 dag of deel 'm op in 4 of meer kleinere lussen.

Wandelroute Het mijnverleden op straat

De stad Heerlen was hét centrum van de voormalige Mijnstreek. Dat is nog steeds te zien, te voelen én te horen. Soms is het verleden goed verstopt, maar het komt aan de oppervlakte tijdens deze wandelroute van 3,3 km!

Ontdek hier de Mijntijd in Parkstad!

Detail foto op de penningen van het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen

Wist je dat?!

Het nieuwe Nederlands Mijnmuseum belicht alle facetten van het kleurrijke mijnverleden. In een monumentaal warenhuis in de binnenstad van Heerlen staat het mijnverleden letterlijk en figuurlijk in de etalage. 

Overnachten in accommodaties uit de Mijntijd

Bourgondisch genieten op plekjes uit de Mijntijd

Maak een rondje langs de groeves

De regio Parkstad kent een rijke historie van mijnbouw, zowel boven- als ondergronds. Sinds begin 20e eeuw vindt in de streek zilverzandwinning plaats. Fiets of wandel in 8 km langs indrukwekkende rust- en uitkijkpunten over de zilverzandgroeves. 

Lees verder

Nog meer belevenissen uit de mijntijd..

Oude mijn telefoons in de schachtgebouw van het Nederlands Mijnmuseum

Het Zuid-Limburgs mijnverleden

Vandaag de dag herinneren slechts enkele monumenten aan het mijnverleden dat Zuid-Limburg, maar ook de rest van Nederland zoveel welvaart bracht. Reden te meer om eens wat dieper te graven in de boeiende geschiedenis van de Zuid-Limburgse steenkolenwinning.

Een oude zwart-wit foto van de Schacht Oranje Nassau Heerlen

Het mijnverleden van Heerlen

Van begin 1900 tot 1974 draaide vrijwel alles in Heerlen om steenkool. De Mijnstreek was de energieleverancier van Nederland en Heerlen was de hoofdstad van de Mijnstreek. In de jaren vijftig was Heerlen de op één na de rijkste stad van Nederland. Ontdek het Heerlens mijnverleden.

Jack Vinders en Marcia Luyten poseren voor Schacht Nulland

De trots in de vroegere mijnstreek is terug

Jack Vinders en Marcia Luijten blikken samen terug op hun herinneringen aan het mijnverleden en kijken vooruit naar de toekomst van Parkstad. Nu de wederopbouw en de vergroening hebben doorgezet, mag de vroegere mijnstreek zich weer tonen. 

Herbeleef de Mijntijd met de leukste evenementen en activiteiten

Ontdek Parkstad met deze indrukwekkende verhaallijnen!

Street Art in Heerlen van een panter, aan de zijkant van een woonhuis

Nieuw Elan in Parkstad

Na het diepe dal dat de sluiting van de mijnen veroorzaakte, kreeg Parkstad weer kleur op haar wangen. Dat kwam door een rigoureuze sociale aanpak, hernieuwde liefde voor erfgoed en de opening van de ene topattractie na de andere. 

Lees verder
Zicht op de opgraving van het Badhuis in het Romeinse Museum Heerlen

De Romeinen in Parkstad

In Parkstad ligt het Romeins verleden op straat. Op de kruising van de Via Belgica en de Via Traiana ontstond Coriovallum, nu Heerlen. In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt een Romeinse nederzetting van formaat.

Lees verder
Zicht op Kasteel Hoensbroek en vijver

De Middeleeuwen in Parkstad

Het waren donkere tijden die zich afspeelden achter kloostermuren, in boerenhoeves, in kerken en in de vele kastelen. In Parkstad stap je zo in dat mysterieuze middeleeuwse verleden. 

Lees verder