Zwart wit foto van de val van de schoorsteen De Lange Lies in Heerlen

Transitiejaren in Parkstad

1965 - 2000

Met de aankondiging van de sluiting van de mijnen moest de voormalige Mijnstreek zichzelf compleet opnieuw uitvinden. Onder het motto ‘van zwart naar groen’ werden alle mijnen en veel andere gebouwen gesloopt. Intussen bleven de mijnwerkersgezinnen achter in een vreemd vacuüm. Drugs, werkeloosheid en criminaliteit vierden hoogtij.

Ontdek attracties uit de transitiejaren

Logeren op locaties uit de transitiejaren

Beleef de leukste events en activiteiten ontstaan in de transitiejaren

Ontdek Parkstad met deze indrukwekkende verhaallijnen!

Schachtwiel monument bij Wilhelminaberg Landgraaf

Koempels in Parkstad

Driekwart eeuw stond het huidige Parkstad, de voormalige Oostelijke Mijnstreek, volledig in het teken van de steenkool. Landelijke dorpen veranderden in mijnmetropolen met duizenden inwoners. 

Lees verder
Street Art in Heerlen van een panter, aan de zijkant van een woonhuis

Nieuw Elan in Parkstad

Na het diepe dal dat de sluiting van de mijnen veroorzaakte, kreeg Parkstad weer kleur op haar wangen. Dat kwam door een rigoureuze sociale aanpak, hernieuwde liefde voor erfgoed en de opening van de ene topattractie na de andere. 

Lees verder
Zicht op de opgraving van het Badhuis in het Romeinse Museum Heerlen

De Romeinen in Parkstad

In Parkstad ligt het Romeins verleden op straat. Op de kruising van de Via Belgica en de Via Traiana ontstond Coriovallum, nu Heerlen. In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt een Romeinse nederzetting van formaat.

Lees verder