Het Romeins knooppunt in Parkstad

De Romeinen in Parkstad

In Parkstad ligt het Romeins verleden op straat. Op de kruising van de Via Belgica en de Via Traiana ontstond Coriovallum, nu Heerlen. In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt een Romeinse nederzetting van formaat.

Het hoogtepunt is het voor West-Europa unieke Romeinse badhuis, het oudste gebouw van Nederland. Het wordt niet voor niets de Nachtwacht van de Nederlandse archeologie genoemd!​ In de omgeving werd door de Romeinen op grote schaal graan geteeld. De Romeinse vondsten zijn dan ook omvangrijk en spreken tot de verbeelding. 

Ga je mee op pad?

Fietsen door Romeins Simpelveld en Voerendaal

Kom ook fietsen door Romeins Simpelveld en Voerendaal. Bestel het boekje, stap op je fiets en volg de knooppunten. Onderweg laat je je verrassen door het rijke Romeinse verleden van deze streek.

Voettocht door het Romeins Kwartier Heerlen

In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt Coriovallum, een Romeinse nederzetting van formaat.

Heel Rimburg Graaft!

In Rimburg-Landgraaf en Rimburg-Übach-Palenberg wordt een bijzonder grensoverschrijdend burgerparticipatieproject uitgevoerd op 25 en 26 mei 2024. Duitse en Nederlandse inwoners gaan samen op zoek naar hun verleden. Op de grens, aan beide kanten van de Worm, ligt een Romeins straatdorp (vicus) verborgen onder het huidige maaiveld. De resten zijn van zo’n grote waarde dat de Nederlandse en Duitse overheid deze beschermd heeft als archeologisch Rijksmonument.

Nog meer Romeinse belevenissen..

Ontdek Parkstad met deze indrukwekkende verhaallijnen!