Een paarse Brunssummerheide op een mistige dag

Actief in de natuur

Park + stad = Parkstad!

Wist je dat deze stedelijke samensmelting in Oostelijk Zuid-Limburg de naam Parkstad kreeg vanwege de unieke combinatie van stad en groen? Er wonen zo’n 250.000 mensen – meer inwoners dan de vijfde stad van Nederland! – en toch heeft het op veel plekken een groen en landelijk karakter. We nemen je mee langs de groenste plekken van Parkstad.

Top 10 lekker actief in Parkstad Limburg

Moeder met kind achterop en vader fietsen door Zuid-Limburg
1

Parkstad Fietsroutes

Ontdek Parkstad op haar best via 4 fietsknooppuntenroutes. Fietsend door natuurgebieden, langs kastelen, over de heuvels en de grens, ontdek je Parkstad Limburg op haar best. Volg de bordjes met de knooppunten, onderdeel van het fietsroutenetwerk. 

Twee kleine kalfjes in de Schinveldse Bossen
2

De Schinveldse bossen

In het prachtige Zuid-Limburg tegen de grens van Duitsland aan, bevinden zich de Schinveldse Bossen. De Schinveldse Bossen zijn een nog onontdekte groene parel tussen Schinveld en de Duitse Selfkant. Het natuurgebied ligt in de meest noordoostelijke punt van Zuid-Limburg en omvat het grootste aaneengesloten bosgebied van het Nationaal Landschap Zuid-Limburg.

Ontdek het Geleenbeekdal

Het Geleenbeekdal maakte in een halve eeuw een ware transformatie door: van gitzwarte afvoerbuis tot kraakheldere beek omringd door natuurschoon. Intensief natuurbeheer heeft tot verbluffende resultaten geleid die het ontdekken waard zijn, te voet of op je fiets.

Een man loopt over de stapstenen in Voerendaal

Ommetje Puttergewande

Wil je graag een korte en makkelijke wandelroute van 4,2 km rond Voerendaal lopen? Dan is dit de geschikte route voor jou. Onderweg kom je enkele avontuurlijke stapstenen tegen.

4

Land van Kalk

Het Heuvelland heeft mergel en het Land van Kalk – gelegen tussen Voerendaal en Bocholtz – heeft Kunradersteen, een keiharde kalksteen die het landschap tekent. De hellingen blijken vruchtbaar voor wijnbouw en middels allerlei safari’s ontdek je dit nog vrij onontdekte en rustige gebied.

Een groep ruiters in de grasvelden
5

Paardrijden in Nuth

Nuth heeft alles voor de paardenliefhebber! Van ruiterroutes en ruiterpaden, tot maneges, overnachtingsmogelijkheden en speciale paardenevenementen als 'Dag van het Paard'.

6

Wandelen in de Anstelvallei

Wandelen langs het enige stuwmeer van Nederland kan in de Anstelvallei. Dit stuwmeer voorkomt sinds 1974 overstromingen in Eygelshoven, zorgt voor schoon drinkwater en is een bijzonder geliefd plekje van natuur- en vogelliefhebbers.  

Houten wandelbruggetje over de Roode Beek op de Brunssummerheide

Natuurpark De Roode Beek

Natuurpark De Roode Beek ligt in een groot, grensoverschrijdend natuurgebied en dankt zijn naam aan de gelijknamige beek die door dit gebied stroomt. Maak een wandeling door dit gebied en wandel van Nederland naar Duitsland en terug. Je kunt ook een fietsroute volgen via het fietsknooppuntensysteem.

Brunssummer-heide

Tussen Heerlen, Brunssum en Landgraaf ligt een voor Nederland uniek natuurgebied van zo’n 600 hectare: de uitgestrekte Brunssummerheide. Ochtendnevel, wegspringende reeën, een roestrode beek die door het zanderige landschap kabbelt en een paars spektakel als de heide bloeit in augustus.

 

⟶ Vlog van Natuurmonumenten
Logo Visit Zuid-Limburg Een stier bij de Schinveldse Bossen

Grote grazers in de Schinveldse Bossen

Parkstad Limburg is meer dan kijk je mee naar de grote grazers in de Schinveldse bossen? Deze keer ging boswachter Anke van Natuurmonumenten naar de Schinveldse Bossen, om te kijken naar de grote grazers, de Schotse hooglanders.

 

Bekijk de vlog

Ga je mee op wijn Safari?

De Wijn Safari in samenwerking met Wijngoed Fromberg in Ubachsberg is perfect voor actieve natuurgenieters en liefhebbers van een goed glas wijn! Een wandeling van 8 kilometer neemt je mee door het zo kenmerkende Zuid-Limburgse landschap: heuvelachtig, groen en zeer afwisselend.

Lees verder

Er valt nog zo veel te ontdekken in Parkstad Limburg

Het achteraanzicht van Kasteel Terworm op een zomerse dag

Bourgondisch genieten

In Parkstad Limburg kun je heerlijk eten, borrelen, snoepen en genieten. Van Limburgse vlaai tot traditioneel 'zoervleisj', van de beste restaurants tot een heerlijk ijsje met een uitzicht om bij weg te dromen. 

Lees verder
Klassieke hotelkamer met tweepersoonsbed in blauwtinten.

Blijf je slapen?

Een heerlijk weekje vakantie met het gezin of een sportief weekend met zijn tweeën? Lekker wegdromen na een enerverende dag in Parkstad Limburg! 

Lees verder
Twee vrienden kijken lachend tussen de kleding in een kledingrek

Shoppen en struinen

Parkstad Limburg heeft van alles in huis om het de winkelliefhebber naar de zin te maken! En over 'huis' gesproken: de grootste Woonboulevard van Nederland ligt in Heerlen!

Lees verder