Het Maankwartier gezien van ver met uitzicht over de daken van Heerlen

Parkstad Limburg door de eeuwen heen

Geen enkel gebied heeft een verhaal als dat van Parkstad: Romeinen die wegen en badhuizen bouwden, kerken en kastelen die verrezen in de Middeleeuwen, de vurige goudkoorts rondom steenkool en de val van de allesomvattende mijnindustrie. Als een groene feniks rees Parkstad op en bloeide uit tot een toeristische bestemming van formaat. Ga je mee op ontdekking? 

Ontdek Parkstad via 5 indrukwekkende verhalen!

Zicht op de opgraving van het Badhuis in het Romeinse Museum Heerlen
1

Romeins Knooppunt

In Parkstad ligt het Romeins verleden letterlijk op straat: aan de Via Belgica. In Coriovallum, oftewel Heerlen, beleef je het Romeins Kwartier met als hoogtepunt het voor West-Europa unieke Romeinse badhuis. Maar ook in de verdere omgeving van Parkstad ligt het Romeins verleden op straat. De Romeinse vondsten zijn omvangrijk en spreken tot de verbeelding. Ga je mee op zoek? 

Beelden met Middeleeuwse personages staan voor Kasteel Strijthagen
2

Ridders en Rovers

Het waren donkere tijden die zich afspeelden achter kloostermuren, in boerenhoeves, in kerken en in de vele kastelen. In Parkstad stap je zo in dat mysterieuze middeleeuwse verleden. Relatief veel gebouwen uit de Middeleeuwen zijn bewaard gebleven, waaronder echte monumentale schatten zoals kastelen en kerken. 

Zwart wit foto van Mijnwerker met helm en hoofdlamp op.
3

Mijntijd

Driekwart eeuw stond het huidige Parkstad, de voormalige Oostelijke Mijnstreek, volledig in het teken van de steenkool. Landelijke dorpen veranderden in mijnmetropolen met duizenden inwoners. In elf mijnen werkten mijnwerkers dag en nacht om het zwarte goud uit de aarde te boren. Nu lijkt veel uit deze glorietijden verdwenen, maar schijn bedriegt…

Het interieur gevuld met streekproducten bij de Visit Zuid-Limburg Experience van Heerlen

Beleef het complete verhaal van Parkstad

In de Visit Zuid-Limburg Experience Heerlen-Parkstad in het Maankwartier komen alle 5 de verhaallijnen tot leven! Hier beleef je het complete verhaal van Parkstad en word je geïnspireerd Parkstad en omgeving zelf verder te ontdekken.

Zwart wit foto van de val van de schoorsteen De Lange Lies in Heerlen
4

Transitiejaren

Met de aankondiging van de sluiting van de mijnen moest de voormalige Mijnstreek zichzelf compleet opnieuw uitvinden. Onder het motto ‘van zwart naar groen’ werden alle mijnen en veel andere gebouwen gesloopt. Intussen bleven de mijnwerkersgezinnen achter in een vreemd vacuüm. Drugs, werkeloosheid en criminaliteit vierden hoogtij.

Festiviteiten van Cultura Nova op het Burgemeester van Grunsvenplein in Heerlen
5

Nieuw Elan

Na het diepe dal dat de sluiting van de mijnen veroorzaakte, kreeg Parkstad weer kleur op haar wangen. Dat kwam door een rigoureuze sociale aanpak, hernieuwde liefde voor erfgoed en de opening van de ene topattractie na de andere. Dat Parkstad – volop in beweging, met nieuwe natuur en doordrongen van cultuur en beleving – wacht op jouw ontdekking.

Parkstad door de tijden heen

Maak een reis door het boeiende verleden van Parkstad Limburg, een streek die zich telkens opnieuw uitvindt. De film is gratis te bekijken in de kleine cinema in de nieuwe Visit Zuid-Limburg Heerlen-Parkstad Experience in het Maankwartier, Spoorplein 40 in Heerlen. 

⟶ Vlog van Jenneke
Logo Visit Zuid-Limburg Jenneke staat in de geheel nieuwe Visit Zuid-Limburg Heerlen-Parkstad Experience

Duik in de geschiedenis van Heerlen

Jenneke neemt je mee door het kloppend hart van Parkstad Limburg tijdens de stadswandeling Heerlen, die start vanuit de Visit Zuid-Limburg Experience. Kom alles te weten over de geschiedenis van Parkstad. Ga je mee op pad?

Lees verder

Er valt nog zo veel te ontdekken in Parkstad Limburg

Het achteraanzicht van Kasteel Terworm op een zomerse dag

Bourgondisch genieten

In Parkstad Limburg kun je heerlijk eten, borrelen, snoepen en genieten. Van Limburgse vlaai tot traditioneel 'zoervleisj', van de beste restaurants tot een heerlijk ijsje met een uitzicht om bij weg te dromen. 

Lees verder
Klassieke hotelkamer met tweepersoonsbed in blauwtinten.

Blijf je slapen?

Een heerlijk weekje vakantie met het gezin of een sportief weekend met zijn tweeën? Lekker wegdromen na een enerverende dag in Parkstad Limburg! 

Lees verder
Twee vrienden kijken lachend tussen de kleding in een kledingrek

Shoppen en struinen

Parkstad Limburg heeft van alles in huis om het de winkelliefhebber naar de zin te maken! En over 'huis' gesproken: de grootste Woonboulevard van Nederland ligt in Heerlen!

Lees verder