Vogelperspectief op de Mijnsteenberg Heerlen

Het mijnverleden van Heerlen

Hoofdstad van de Mijnstreek

Van begin 1900 tot 1974 draaide alles in Zuid-Limburg om steenkool. De Mijnstreek was de energieleverancier van Nederland en Heerlen was de hoofdstad van de Mijnstreek. In de jaren vijftig was Heerlen de op één na de rijkste stad van Nederland. In het straatbeeld hoorden dames met bontjassen en heren met hoge hoeden, het was een chique bedoening.

Dompel jezelf onder in het mijnverleden met deze routes:

Wandelroute Het mijnverleden op straat

De stad Heerlen was hét centrum van de voormalige Mijnstreek. Dat is nog steeds te zien, te voelen én te horen. Soms is het verleden goed verstopt, maar het komt aan de oppervlakte tijdens deze wandelroute van 3,3 km!

Fietsgids In het Spoor van de Mijnen

Deze fietsroute van 58,6 km door de voormalige Oostelijke Mijnstreek brengt je langs bekende en verborgen sporen uit het mijnverleden. Fiets in 1 dag of deel 'm op in 4 of meer kleinere lussen.

Bekijk de highlights

Oranje nassau I schacht in Heerlen, schachtgebouw zwart wit en ON in het rood

Nederlands Mijnmuseum

Het Nederlands Mijnmuseum is dé plek om het mijnverleden te beleven. Hier maak je een reis naar een verdwenen geschiedenis. Het museum huist deels in een van de weinige mijngebouwen die zijn overgebleven, het schachtgebouw van de Oranje-Nassau I mijn. Sinds 2022 is voormalig warenhuis Kneepkens de nieuwe (hoofd)locatie.

Het glaspaleis van SCHUNCK met daarnaast de Pancratiuskerk op een zomerse dag

Glaspaleis

De glorietijden van de mijnen komen het best tot uiting in het Glaspaleis. Dat is een stukje buitenaards moderne architectuur als je bedenkt dat het al uit 1935 stamt. Het werd ontworpen door de modernistische architect Peutz voor stoffenhandelaar Schunck. Nu is het een cultuurpaleis met een museum, de bieb en de muziek- en dansschool.

Aanzicht op voorkant voormalig Ambachtschool Heerlen

Technische School

De Technische School, in 1913 geopend op initiatief van o.a. de Staatsmijnen, bevindt zich in één van de mooiste stukjes van Heerlen. Op dit plein en het naastgelegen Tempsplein, woonden de hoge heren van de mijn. Zowel de Technische School als de twee Engels aandoende pleinen zijn ontworpen door de Amsterdamse architect Jan Stuyt.

Om te luisteren: podcasts

Het rijke mijnverleden herbergt zulke boeiende verhalen dat alleen erover lezen gewoon niet genoeg is. Via deze podcasts nemen oud-mijnwerkers en experts je letterlijk en figuurlijk mee de diepte in, naar de tijd van het zwarte goud.

Terrassen op het Pancratiusplein in Heerlen tijdens de zomer

Wist je dat...

…Heerlen veel van haar erfgoed heeft verloren doordat de stad zo rijk was? Er werd volop gesloopt en gebouwd om te laten zien hoe ‘modern’ Heerlen was. Het resultaat: een allegaartje van gebouwen en stijlen. Je vindt er architectonische parels van beroemde architecten als Peutz, Bisscheroux en Coenen.

Om te kijken: augmented reality

Drie video's brengen een stukje Heerlen in de Mijntijd tot leven. Bekijk ze allemaal! 

Mijnwerkerswarenhuis Kneepkens

De witte boerderij - DSM

Oranje-Nassau I Mijn

Aan het woord in aflevering 1:

  • Bern Quadackers, Oud mijnwerker en vrijwilliger Nederlands Mijnmuseum
  • Simone Claessens, Bedrijfsleider en conservator Nederlands Mijnmuseum
  • Netty Schobben-Giessen, weduwe en moeder van mijnwerkers

Maak een tijdreis door Heerlen:

een visual van Landsfort Herle

Landsfort Herle

In het hart van het huidige Heerlen ligt een middeleeuwse vesting, Landsfort Herle. Steeds meer informatie uit de Heerlense middeleeuwen komt aan de oppervlakte. Ontdek de middeleeuwse sporen in Heerlen.

Lees verder
Zicht op de opgraving van het Badhuis in het Romeinse Museum Heerlen

Romeins Kwartier Heerlen

In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt Coriovallum, een Romeinse nederzetting van formaat. Op de kruising van de Via Belgica en de Via Traiana ontstond Coriovallum, nu Heerlen.

Lees verder
Een man op een fiets fietst langs de Quatro Cinema in Heerlen met een street art mural van een Romein

Street Art Hoofdstad

Na het diepe dal dat de sluiting van de mijnen veroorzaakte, kreeg Heerlen weer letterlijk en figuurlijk kleur op haar wangen en is het inmiddels de Mural-hoofdstad van Nederland. De beste streetartists lieten hun werk achter op de muren van Heerlen. Ga dat zien!

Lees verder