Landsfort Herle: ontdek Heerlen in de middeleeuwen

Speuren naar middeleeuwse sporen in Heerlen

Heerlen heeft een rijk verleden. Bekend zijn het Romeinse badhuis en het roemruchte mijnverleden. Middeleeuws Heerlen lijkt dieper begraven. Sinds kort komt er steeds meer uit deze lange, donkere periode aan de oppervlakte. Die sporen ontdek je tijdens een boeiende stadswandeling en een mediatour in de Pancratiuskerk.

Dompel jezelf onder in de Heerlense middeleeuwen met deze route:

Speuren naar sporen in Landsfort Herle

Een wandeling van 3,2 kilometer rond de verdwenen vesting uit middeleeuws Heerlen. Volg de route en laat de periode van ridders en rovers weer tot leven komen. Ga je mee op pad?

Middeleeuwse highlights in Heerlen

Schelmentoren in Heerlen met op de voorgrond een terras met boompjes

Schelmentoren

Een belangrijk onderdeel van de vestingwerken was de Schelmentoren, die is vandaag de dag nog in volle glorie te bewonderen. De toren heeft een turbulente geschiedenis. Rond 1200 is hij gebouwd en in de 16e eeuw was er een rechtbank en een gevangenis. De houten cachotten (cellen) zijn nog steeds op zolder te vinden. Er zijn meerdere ontsnappingen geweest uit de toren, onder andere van Bokkenrijders. In de houten wenteltrap zit nog een inscriptie van een cipier uit die tijd.

Pancratiuskerk in Heerlen met op de voorgrond een gezinnetje

Pancratiuskerk

Het hart van middeleeuws Heerlen is en blijft de Pancratiuskerk. De robuuste toren vormt een van de oudste delen van de kerk. De grote blokken in de muur van de toren zijn waarschijnlijk Romeinse bouwstenen. Schuin boven een ingang is een dikke kogel ingemetseld en in de gevel zitten nog veel kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog. Deze en nog veel meer verhalen ontdek je tijdens een boeiende mediatour.

maquette Landsfort Herle op het Pancratiusplein in Heerlen

Pancratiusplein

Na de val van het Romeinse Rijk schoof de kern van Heerlen een stukje op, naar het huidige Pancratiusplein. Op het noordelijke deel van het plein, naast de kerk, sta je in het hart van middeleeuws Heerlen. Met uitzicht op de Schelmentoren en de Pancratiuskerk kun je je daar best iets bij voorstellen. In de 11e eeuw stond hier een kleine kapel, opgedragen aan de apostel Andreas. Die groeide in de eeuwen daarna uit tot de huidige kerk.

Kinderen wijzend naar de afbeelding van Landsfort Herle in Heerlen

Landsfort Herle

Op het hoogtepunt van middeleeuws ‘Herle’ stond er een vesting met alles erop en eraan. De kerktoren had geen torenspits maar kantelen. De kerk was ommuurd met hoge, dikke stadsmuren en eromheen lag een gracht. Via drie stadspoorten bereikte je de versterkte vesting: de Aekerpoort lag waar nu de Geleenstraat aansluit op het Pancratiusplein, de Kerkhofspoort stond op de hoek Bongerd/Wilhelminaplein en de Keulsepoort lag waar de Gasthuisstraat aansluit op de Pancratiusstraat. Verbind je die drie punten met elkaar, dan heb je een goed beeld van waar de middeleeuwse vesting lag.

Om te kijken: virtuele video

In deze korte video geeft de ridder van Landsfort Herle je een beeld van het grachtenstelsel en de ommuurde kerkburcht die Heerlen in de Middeleeuwen was.

Terrassen op het Pancratiusplein in Heerlen tijdens de zomer

Wist je dat...

de Schelmentoren ooit een woontoren was en dat deze zelfs in de tijd van de Bokkenrijders dienst heeft gedaan als echte gevangenistoren? Of dat in de bewogen middeleeuwen de basis werd gelegd voor Kasteel Hoensbroek? Bezoek onze Visit Zuid-Limburg Experience Heerlen-Parkstad en speur verder naar sporen in Landsfort Herle!

Maak een tijdreis door Heerlen:

Zicht op de opgraving van het Badhuis in het Romeinse Museum Heerlen

Romeins Kwartier Heerlen

In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt Coriovallum, een Romeinse nederzetting van formaat. Op de kruising van de Via Belgica en de Via Traiana ontstond Coriovallum, nu Heerlen.

Lees verder
Thumbnail  van Video Mijnwerkerswarenhuis Kneepkens

Heerlens Mijnverleden

Van begin 1900 tot 1974 draaide vrijwel alles in Heerlen om steenkool. De Mijnstreek was de energieleverancier van Nederland en Heerlen was de hoofdstad van de Mijnstreek. In de jaren vijftig was Heerlen de op één na de rijkste stad van Nederland. Ontdek het Heerlens mijnverleden!

Lees verder
Een man op een fiets fietst langs de Quatro Cinema in Heerlen met een street art mural van een Romein

Street Art Hoofdstad

Na het diepe dal dat de sluiting van de mijnen veroorzaakte, kreeg Heerlen weer letterlijk en figuurlijk kleur op haar wangen en is het inmiddels de Mural-hoofdstad van Nederland. De beste streetartists lieten hun werk achter op de muren van Heerlen. Ga dat zien!

Lees verder